Sportwethouder Mary van Gent stopt niet, maar trapt door

July 27, 2020 1704 keer bekeken

Je moet niet stoppen, maar doortrappen.” Dat is het credo van Mary van Gent als het gaat om het gelijknamige fietsproject. Woensdag 15 juli mocht zij dit Team Sportservice-programma als wethouder sport aftrappen.

Sportief als we haar kennen deed ze dat op de fiets. Vanuit Anna Paulowna trapte ze door naar Breezand waar ze bij Bike Totaal Schra Tweewielers het officiële certificaat en de bijbehorende Doortrappen-fietstas in ontvangst nam van Team Sportservice-regiomanager Marloes Smit.

“Het is jammer wanneer mensen stoppen met fietsen omdat ze onzeker of bang zijn”, licht Mary van Gent haar uitspraak toe. “Je bent dan een stuk plezier kwijt, dat helemaal niet hoeft. De Fietsersbond”, knikt ze naar Charles van der Mark, die secretaris is van de afdeling Noordkop, “geeft bijvoorbeeld fietscursussen voor ouderen.”

In gesprek geweest
Van der Mark, die uit Schagerbrug kwam fietsen om het moment bij te wonen, bevestigt dit. “Ze krijgen wat theorie, we leren ze vaardigheden en sluiten af met een fietstocht. We zullen eens kijken wat we in de toekomst samen met het Doortrappen-project kunnen doen. We zijn daar vanmorgen al even over in gesprek geweest.”

Vertrouwen terugkrijgen
“Het vertrouwen terugkrijgen, daar gaat het om als je niet zo goed meer durft”, aldus de wethouder, die zelf mans genoeg is om nog een rondje op haar e-bike te doen. “Als je doortrapt is het veel veiliger”, grapt ze met een knipoog naar de titel van het programma dat ze opende.

Veiligheid is allerbelangrijkst
Ook Ludo Schra van de tweewielerzaak die Doortrappen van harte steunt, is het eens met de twee. “Dit is een superactie. Je ziet bij ouderen vaak dat ze nog wel kunnen, maar niet meer durven. Daarom helpen we de klant die een nieuwe fiets koopt altijd een eindje op weg. Vooral e-bikers. We fietsen een stukje met ze mee en leggen uit waar ze op moeten letten. Neem nu onlangs. Een 87-dame had haar oude fiets weggedaan. Nadat ze bij ons een nieuwe kocht, vertelde ze dat ze nog nooit zoveel gefietst had als voorheen. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Ik heb er ook geen goed gevoel bij als iemand zich niet veilig voelt op de fiets.”

Subsidie voor e-bike
De officiële aftrap van Doortrappen in Hollands Kroon ging gepaard met een hoop gezelligheid. Wethouder Mary zat na afloop in het zonnetje te praten met Fietsersbond-secretaris Charles van der Mark terwijl Ludo en zijn vrouw een kop koffie schonken. “Wat als we die subsidie van de elektrische auto nu eens overhevelden naar de e-bike?”, suggereerde Van der Mark met een lach. “Prima idee”, vond Mary van Gent. Waarna ze samen op de fiets stapten en de terugtocht richting Anna Paulowna en Schagerburg inzetten.

Concrete plannen volgen nu
Doortrappen is in drie gemeenten in de Noordkop officieel geopend. De drie wethouders uit Den Helder, Hollands Kroon en Schagen juichen het programma toe. Nu is het zaak om dit programma om te zetten in concrete plannen. “Dat gaan we de komende maanden doen. We willen bijvoorbeeld fietsfitoefeningen gaan aanbieden bij beweeggroepen en gymclubs, een fietsdag organiseren, een fiets- en rollator-APK of les in valpreventie verzorgen”, aldus Nanda Timmerman, binnen Team Sportservice verantwoordelijk voor de uitvoering van Doortrappen.

Doortrappen is een landelijk project dat dankzij provinciale subsidie in de drie Noordkop-gemeenten kan worden uitgevoerd door Team Sportservice. Het richt zich op 60-plussers met het doel de senioren zo lang mogelijk te laten fietsen en dat op een veilige manier.

Wie meer wil weten over Doortrappen, kan kijken op doortrappen.nl of contact opnemen met Nanda Timmerman via ntimmerman@teamsportservice.nl

Cookie settings