Fietsschool en provincie in 14 gemeenten aan de slag

January 10, 2020 2279 keer bekeken

In Friesland begint het Doortrappen jaar goed: begin januari worden veertien gemeenten bezocht die de start gaan maken met Doortrappen. De provincie biedt ondersteuning bij de sessies en in de uitvoering van agenda en activiteiten.

In Friesland begint het Doortrappen jaar goed: begin januari worden veertien gemeenten bezocht, die de start gaan maken met Doortrappen. In twee sessies wordt de Radar ingevuld. De provincie biedt ondersteuning bij de sessies en in de uitvoering van agenda en activiteiten. Kwartiermaker Evelien Karrenbelt van de provincie leidt het proces met de gemeente en de Radar. Voor de uitvoering is Jetty de Vries van de Fietsschool Friesland gevraagd.

Jetty de Vries: “De laatste twee jaar voerde ik minder werkzaamheden uit voor de Fietsschool. Maar toen ik van Ernest van den Bemd [manager fietsschool bij de Fietsersbond-Red.] hoorde dat de fietsschool nieuwe stijl zich nog meer richt op plezier, samen fietsen en in bouwstenen aanbiedt waar een gemeente behoefte aan heeft, werd ik weer helemaal enthousiast. Dit past heel goed bij Doortrappen en bij mijn overtuiging. Ik heb veel ervaring met het geven van fietslessen en voorlichting, ook aan senioren.”

Haar overtuiging

Jetty ziet graag dat zoveel mogelijk ouderen zo lang mogelijk blijven fietsen. “Dan blijf je vaardig. Door voldoende kilometers te maken, blijft het fietsen een gewoonte. Het is nu eenmaal zo: met het verstrijken der jaren wordt alles een beetje minder, maar je kan daar op een slimme manier mee omgaan. Dit wil ik bespreekbaar maken, mensen meer bewust maken. Met de nadruk op plezier en samen fietsen!”

20 stops tijdens de fietstocht

Jetty geeft een mooi voorbeeld. Tijdens een fietstocht door het Oranjewoud werd er regelmatig gestopt, de gids vertelde iets over de omgeving of over een landhuis. Na afloop was de reactie: “Geweldig leuke tocht. En wij moesten vandaag wel twintig keer op- en afstappen! Dat was pittig. Je hebt toen uitgelegd hoe we dat makkelijk kunnen doen en daar hebben we van geleerd. Dank je wel!” Jetty probeert tijdens zo’n fietstocht vele gesprekjes aan te knopen. Daarmee komen kleine ongemakken van het fietsen naar boven en kan zij makkelijk tips geven. Zoals: het zadel naar beneden zetten zodat iemand makkelijker met de voeten aan de grond komt. Of ze vraagt terloops: “Waarom heb je eigenlijk geen spiegel op de fiets?”.

Hoe gaan jullie het aanpakken in de 14 Friese gemeenten? 

Het eerste gesprek over Doortrappen doet Evelien Karrenbelt, dit is met de ambtenaren beleid verkeer, sport en welzijn van de gemeente. Onderwerpen van gesprek zijn: “Wat zijn gedeelde belangen, waar gaan we samen voor.” De DoortrappenRadar wordt ingevuld. In een tweede gesprek is de groep uitgebreid met Jetty en uitvoerders als de buurtsportcoach en de ouderenwerker en vullen we samen de DoortrappenRadar verder aan.”Jetty houdt niet van veel vergaderen: “Ik word graag snel concreet. Dus samen bedenken we welke activiteiten er zijn of moeten komen en wat er georganiseerd moet worden.” Dit jaar is in alle veertien gemeenten minimaal een Doortrappen activiteit geweest. “Dit gaan wij vervolgens met beleidsmedewerkers van de gemeente evalueren en direct daarna afspreken of en op welke manier Doortrappen in 2021 wordt uitgerold.”
 

Lange lunch

Als het even kan kiest Jetty bij activiteiten voor een lange lunch waarbij alle deelnemers met elkaar aan een grote tafel zitten. Het onderlinge contact is belangrijk. En is zij soms de matchmaker. Laatst ging zij tussen twee heren in zitten die erg hadden genoten van de fietstocht. Zij zei: “Waarom geef je elkaar niet je telefoonnummer? Dan kan je volgende week weer samen fietsen.“. En zo geschiedde. 

Uitdaging

Jetty is gepokt en gemazeld als fietsdocent en aanjager van activiteiten. Ook het verbinden en vinden van lokale partners is haar wel toevertrouwd. Spannend vindt zij het om voldoende en de juiste deelnemers voor activiteiten te werven. Daarvoor gaat zij graag met de gemeenten en lokale partners in gesprek, want elke locatie zal weer om een andere slimme aanpak vragen. 
 

Cookie settings