Gerrit Scheenstra (97) oudste fietser van Nederland

February 13, 2019 3855 keer bekeken

Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW overhandigde op 12 februari in de Nieuwe Regentes in Den Haag De Gouden Trapper aan Gerrit Scheenstra uit Heerenveen.

Met z’n 97 jaar is hij de oudste van de ruim negentig genomineerden voor “De oudste fietser van Nederland”. Een verkiezing die landelijk werd uitgezet in januari 2019. De Gouden Trapper werd uitgereikt tijdens de netwerkbijeenkomst van Doortrappen, het landelijke programma dat zich richt op langer en veiliger fietsen van ouderen. 
 

90-plussers trappen door
De eerste rij in De Nieuwe Regentes was gereserveerd voor acht 90-plussers. De Zilveren Trapper is voor Egbert Brasjen uit Zwolle en de Bronzen Trapper voor Martha van der Kraats uit Leiden. Tijdens de netwerkbijeenkomst werd regelmatig gerefereerd aan de verhalen uit hun nominaties. Dit zijn inspirerende voorbeelden van fietsers op leeftijd die hebben nagedacht, bewust maatregelen hebben genomen en daarom nog steeds met plezier doortrappen. 

Doortrappen: gedagsverandering fietsende ouderen
Minister Van Nieuwenhuizen sprak de aanwezige ambtenaren van provincies, gemeenten, mensen van maatschappelijke organisaties en uit het sociaal domein toe. In haar speech benadrukte ze het belang van veilig fietsen: “De fiets is voor ouderen onmisbaar om fit te blijven, sociale contacten te onderhouden, vrijheid te ervaren, te genieten van de stad en de natuur. Fietsende ouderen blijven langer zelfstandig en zijn minder eenzaam. We willen dus dat ouderen niet afstappen maar veilig dóórtrappen. De aanpak en de tools van Doortrappen helpen daarbij. Ik hoop dan ook dat u er mee aan de slag gaat.”

Provincies en gemeenten aan de slag met Doortrappen

Provincies en gemeenten kunnen nu vol aan de slag met Doortrappen, samen met lokale netwerken en maatschappelijke organisaties. Een aantal is al actief betrokken: Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Vervoerregio Amsterdam, Goes, Maassluis, Enschede, Amsterdam, Amersfoort. Zo’n 135 vertegenwoordigers van deze organisaties waren vandaag aanwezig in Den Haag bij de prijsuitreiking. Ook werd het nieuwe digitale platform van Doortrappen gelanceerd met tools, informatie en voor elke deelnemende gemeente een eigen pagina. Zij kunnen met alle vragen terecht bij het programmabureau van Doortrappen.
 

Cookie settings