Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Veilig fietsen en veilig op de pedalen staan. Doortrappen!

Roben Schenk May 25, 2023 137 keer bekeken

WIJK BIJ DUURSTEDE Wat een succes, de eerste activiteit van Doortrappen. Woensdag 29 maart verzamelden zich ruim 50 deelnemers voor het Doortrappen evenement. Ouderen die zo lang mogelijk willen blijven fietsen kregen op Sportpark Mariënhoeve fietsvalpreventietraining, maar ook werd een fietsvaardig

Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is om, met name ouderen, zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Sinds kort is ook Wijk bij Duurstede doorptrapgemeente en is direct een eerste evenement georganiseerd. Dat hier behoefte aan is maakte grote aantal deelnemers duidelijk.

Na de gezamenlijke ontvangst in de sporthal werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Een groep ging aan de slag met de fietsvalpreventietraining, de andere groep ging naar het fietsvaardigheidsparcours. Fysiotherapeut Marjolein Kuijt stond vooral stil bij het voorkomen van vallen en zelfverzekerd op de fiets stappen. Haar eerste vraag aan de deelnemers was waarom zij het belangrijk vinden om te bijven fietsen. De antwoorden waren divers, van boodschappen doen tot  genieten van wat je ziet en hoort tot fit blijven. Fietsen biedt vrijheid en is goed voor de sociale contacten. De grootste problemen bij het fietsen zijn het op- en afstappen, bochten maken en het achterom kijken. Aansluitend werden in de zaal met de deelnemers balansoefeningen gedaan. Daarnaast gaf ze tips over het voorkomen van fietsongevallen en wat kan worden gedaan als je toch bent gevallen.

De andere groep zocht de eigen fiets op om een fietsvaardigheidsparcours af te leggen. Fietsdocent Frans Lueb gaf uitleg over het parcours, waarbij een achtje moest worden gefietst, bochten moesten worden genomen en om pilonnen moest worden gefietst. Bij de één ging dat wat soepeler dan bij de ander, maar het parcours werd door de meeste deelnemers met goed gevolg afgelegd.

Een mooi evenement dat zeker een vervolg verdient.

Ali van Vemde, Wijksnieuws

Cookie settings