Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Doortrapdag Sint-Annaland 10 september 2020

Eric Heijdens October 15, 2020 745 keer bekeken

Op donderdag 10 september 2020 vond in Sint-Annaland de aftrap plaats van een pilot voor Zeeuwse Doortrapdagen in gemeente Tholen. Wethouder Corniel van Leeuwen opende de dag en heette de deelnemers van harte welkom namens de gemeente Tholen en collega-wethouder Frank Hommel.

De 16 deelnemers startten de dag met een theoriegedeelte waarin men informatie over veilig fietsen kreeg. Verder was er een bewegingsles, een oefenparcours en werd de fiets nagekeken en afgesteld door een fietsenmaker.
’s Middags fietste gedeputeerde Harry van der Maas met de deelnemers mee tijdens de afsluitende fietstocht in de omgeving.

Een Doortrapdag heeft een vaste opbouw
De deelnemers starten elke Doortrapdag met een stukje theorie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld handige tips en trucs over veilig op- en afstappen. Daarna volgt een beweging les met tips voor langer soepel en fit blijven, tevens warming up voor de fietstocht die later volgt. Een lokale fietsenmaker is aanwezig voor een fietscheck en technische tips. De aanwezige fietsdocent maakt met elke deelnemer een ronde over een oefenparcours waarna vervolgens het geleerde in praktijk wordt gebracht tijdens een gezellige fietstocht in de directe omgeving.

Doortrappen heeft meerdere doelen
‘Doortrappen’ is een programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De dag is er op gericht senioren zo lang mogelijk in beweging te blijven houden. Bovendien is fietsen een sociale aangelegenheid. Soepel blijven én samen op pad met de fiets of e-bike dragen er aan bij dat senioren langer gezond kunnen blijven. De slogan van het ministerie: veiliger fietsen tot je 100ste! 

De pilot voor de gemeente Tholen vond plaats in Sint-Annaland
Deze is uitgevoerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland, gemeente Tholen en Anna Zorgt (zorgcoöperatie Sint-Annaland). Fietsenmaker John van de Zande van Tweewielerservice v.d. Zande uit Oud Vossemeer, Peter Veenbrink van bureau SOAB uit Breda en buurtsportcoach Bo van JIJ op Tholen verzorgden de workshops.

Er zijn nog 2 Doortrapdagen gepland
Deze vinden plaats in het voorjaar van 2021 in Sint Maartensdijk en Tholen. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan aan jijoptholen@tholen.nl

Achtergrond Doortrappen
Doortrappen is vanaf de lancering in Zeeland omarmd door de gemeente Goes. Gemeente Tholen pakte met deze Doortrapdag de handschoen op om aan Doortrappen aandacht te besteden. Het ROVZ stimuleert Zeeuwse gemeenten om Doortrappen verder op te pakken zodat in heel Zeeland aandacht is voor deze activiteit.

 

Cookie settings