Veilig op de fiets in Smallingerland met Doortrappen

April 23, 2021 1245 keer bekeken

Smallingerland is vanaf nu officieel Doortrapgemeente. Wethouder Maria le Roy nam donderdagmiddag 22 april de oorkonde én een fietstas in ontvangst van Evelien Karrenbelt van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van de Provincie Fryslân.

Smallingerland is vanaf nu officieel Doortrapgemeente. Wethouder Maria le Roy nam donderdagmiddag 22 april de oorkonde én een fietstas in ontvangst van Evelien Karrenbelt van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van de Provincie Fryslân. Het door de provincie gesubsidieerde programma, heeft als ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig en fit blijven fietsen. Inmiddels zijn er 23 veilige fietsroutes in Fryslân uitgezet waaronder in Smallingerland. De routes van 20 tot 25 km hebben brede fietspaden, niet veel obstakels en veilige kruisingen en zijn te vinden via Doortrappen.frl.

Wat is Doortrappen?

Het programma Doortrappen wil van de oudere fietser van 'onbewust over zijn fietsgedrag' tot een 'ambassadeur voor fietsveiligheid' maken. Dit wordt gedaan door het onderwerp bespreekbaar te maken onder ouderen. Vervolgens gaat het erom hen te verleiden tot aanpassingen aan de fiets of aan hun (fiets)gedrag. Via hun eigen vertrouwde netwerk, en op logische momenten krijgen de oudere fietsers tips, informatie en interventies aangeboden die hen bewust maakt van de mogelijkheden die zij hebben om hun eigen fietsveiligheid te verbeteren. Het doel is om ouderen langer en veiliger te laten fietsen. 

Door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Maar de oudere fietser is ook kwetsbaar in het verkeer. Het uiteindelijke doel is om het aantal slachtoffers in het verkeer terug te brengen naar 0. Bij dit project zijn betrokken: Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid van de Provincie Fryslân, Veilig Verkeer Nederland, Friesland Beweegt, Sport Fryslân, Fietsschool en Sportbedrijf Drachten.

Doortraproutes in Fryslân: voor alle fietsers

Alhoewel de doortraproutes voor oudere fietsers is bedacht, kan iedereen die fietsen leuk vindt de routes fietsen. Op zoek naar deze leuke fietsvriendelijke routes in Fryslân? Op de website Doortrappen.frl zijn alle doortraproutes te vinden. In Smallingerland zijn twee routes uitgezet waarvan eentje start bij VV Drachten/Burmanialaan. De start is herkenbaar aan het rode tandwiel die vandaag door de wethouder is aangebracht.

[Foto's: Harry Blokzijl Nadat wethouder Maria le Roy de oorkonde Doortrappen in ontvangst nam, bracht zij bij de Doortraproute die start bij VV Drachten/Burmanialaan een rood tandwiel op het wegdek aan.]

Cookie settings