Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Blaid als blik met driewielfiets

October 18, 2022 322 keer bekeken

“Ik kan niet anders zeggen dan dat ik blaid als blik ben met mijn driewielfiets”, lacht Corry van der Werff (78) die er een jaar geleden nog niet aan moest denken om op zo’n fiets door het dorp te moeten. “Maar die schaamte was snel voorbij hoor."

 

"Ik ben gelijk het dorp in gegaan en naar iedereen die ik tegenkwam gaan zwaaien. Had ik dat maar vast gehad.”

Corry van der Werff woont in Dirkshorn en heeft sinds april de stap gewaagd van twee naar drie wielen onder haar fiets. Reden: te vaak vallen. “Mijn evenwicht is niet zo super. Ik heb zeventien jaar geleden een herseninfarct gehad en dat is de oorzaak. Als je zo vaak gevallen bent met je fiets als ik, dan moet je op een gegeven moment een keuze maken.”

'Die hoge werd helemaal niks'

Ze werd op de driewielfiets gewezen door haar kleindochter Maureen, die voor ergotherapeut studeert en bij Magnushof in Schagen werkt. Zij tipte oma. “Ze zei tegen me: ‘in Magnushof staan er twee, een hoge en een lage. Die moet je gewoon eens proberen’. Dus dat heb ik gedaan. Nou, die hoge, dat werd helemaal niks hoor. Zo’n klein zadeltje, ik had helemaal geen steun zo leek het. Toen op die lage. Nou, dat was-em. Fantastisch. Dat fietste gelijk geweldig.”

Tenminste niet gehandicapt

Daarvoor was Corry ook al eens op bezoek geweest bij Zorgoutlet De Betue in Anna Paulowna. “Daar had ik zo’n hoge gezien. Ik dacht: die moet ik hebben, want die ziet er tenminste niet zo gehandicapt uit. Maar ja, als het niet goed voelt, kun je het beter niet doen.”

'Ik kreeg er twee spiegels bij, dat is fantastisch'

Haar gêne heeft oma Corry dus aan de kant kunnen schuiven. Ze koos voor haar veiligheid en heeft daar geen moment spijt van. In april van dit jaar kon ze haar driewielfiets thuis ontvangen. Via de WMO had ze recht op een gratis exemplaar. “Een prachtige fiets. Ik heb er twee spiegels bij gekregen. Dat is ook geweldig. Ik kan iedereen een fietsspiegel aanraden. Een helm vind ik niet nodig. Je valt niet zo snel om met een driewieler. Hoewel, het kan wel hoor. Als je heel schuin tegen een talud aanrijdt, krijg je hem ook wel om. Maar voor mensen met een e-bike zou ik een helm wel aanraden. Ze gaan zo hard joh.”

Hele krappe bochten

Het is maar goed dat Corry eerst tien fietslessen heeft gehad. Dat hielp haar om de nieuwe fiets onder controle te krijgen. Want het fietst toch wel even anders dan op een gewone of elektrische fiets. “Je kunt hele krappe bochten maken bijvoorbeeld. Het stuurt echt anders. En remmen, dat gaat ontzettend snel. Inknijpen en je staat in een keer stil. Snel optrekken, zal ik maar zeggen, dat gaat met de boosterknop. Zo noem ik die altijd. Je vliegt naar voren.”

Naar wandelvriendin op de fiets

De driewielfiets heeft Corry haar vrijheid en zelfstandigheid weer teruggegeven. Haar man hoeft niet altijd meer mee en Corry fietst weer hele einden door de omgeving. Zoals naar haar wandelvriendin in Tuitjenhorn. Elke maandag spreken de twee af. Die driewielfiets, die had ze veel eerder moeten aanschaffen. 

Cookie settings