Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Henk en Yvonne Wind minstens drie keer per week op de pedalen

May 06, 2021 155 keer bekeken

“Het zou me helemaal niks uitmaken. Ik zet er zo een spiegel op. Nee hoor, daar schaam ik me niet voor. We worden nou eenmaal wat minder wendbaar. Omkijken is gewoon lastiger. Ik geloof dat ik er toch maar eens achteraan moet”, oppert Yvonne Wind (64).

Samen met man Henk (70) fietst ze zeker drie keer per week. “Op een gewone fiets!”, benadrukt Yvonne. “Geen e-bikes. Die gaan ons te hard. Ik vind het nog wel eens gevaarlijk om te zien hoe snel die gaan en hoe lastig het is voor de fietser om er soepel mee tot stilstand te komen. Gaan jullie in de toekomst fietslessen geven voor e-bikers? Dat lijkt me een heel goed plan!”

Lekker gangetje maken

Vooralsnog houdt dit stel uit Den Oever het bij de gewone fiets. Wel puike exemplaren waarmee ze ook een lekker gangetje kunnen maken. Zo’n achttien, negentien kilometer per uur tikken de twee wel aan op hun tochten over Wieringen en door de omgeving. “Niet altijd, want we staan ook regelmatig stil. Von houdt van vogeltjes en plantjes. Dus die stopt als ze weer iets bijzonders ziet”, lacht Henk naar zijn vrouw. “Dan springt ze van haar fiets af en moet ze even kijken.”

'Ik kan het iedereen aanraden'

Ook de vakanties gaan niet door zonder fietsen. De caravan achter de auto, camping zoeken, weekje blijven, elke dag fietsen, omgeving verkennen, boterham, koffie en koekjes mee. Die twee vermaken zich prima op hun tweewielers. “Ik kan het echt iedereen aanraden. Het is heerlijk om buiten te zijn. En fietsen is fantastisch”, probeert Yvonne anderen te enthousiasmeren.

Met baby in het zitje al in de rondte

Ze weet niet beter of ze fietst. Ook toen haar kinderen nog baby’s waren, ging ze een rondje het bos in of ‘achter dijk’ fietsen. Nog steeds de favoriete fietsplekken van het echtpaar Wind. “We hebben hier goede wegen. Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug. Wat een verschil. De wegen zijn breder en het is hier veel rustiger en ruimer. Dat scheelt een heleboel. Wij vinden het hier prachtig om te fietsen. En we ontdekken zelfs nog nieuwe gebieden in de regio.”

Goed voor de gezondheid

Niet alleen omdat het heerlijk is om buiten te fietsen, vinden Henk en Yvonne het ook heel goed voor hun gezondheid om regelmatig in beweging te blijven. “Ik heb artrose in mijn rug en knie, dus als ik lang zit word ik stijf. En Henk heeft een tijd geleden nieuwe heupen gekregen. Voor hem kan het ook geen kwaad. Daarbij… de nodige kilootjes, die hou je op deze manier een beetje onder controle,” lacht Yvonne.

Spiegel voor de veiligheid

Henk en Yvonne Wind zijn twee van onze Doortrappen-ambassadeurs. Wat hen betreft doet iedereen er goed aan regelmatig de pedalen eens flink in de rondte te zwiepen. En die spiegel voor de veiligheid, die komt er waarschijnlijk binnenkort wel.

Cookie settings