Terugblik op Zuid-Hollandse Doortrap Dagen

ProfielfotoJuul van Rijn September 26, 2019 4877 keer bekeken

Op 9 september organisatie organiseerde het ROV Zuid-Holland in Den Haag het symposium ”Verkeersveiligheid, wat is het jou waard?” In de Doortrappen werksessie werd kennis en ervaring gedeeld van pilots Doortrappen van deze zomer en er werd een filmpje getoond.

Daarnaast was het doel op te halen welke ondersteuning gemeenten en andere initiatiefnemers in de provincie nodig hebben om ook het programma Doortrappen succesvol uit te voeren. Wat blijkt? Voor de deelnemer is het belangrijkste van een Doortrap Dag: een gezellige dag waar nieuwe fietsweetjes worden opgedaan en deze kennis tijdens een leuke fietstocht met een groep fietsers wordt geoefend. De Doortrap Dag voldoet ook aan het doel van ROV-ZH: zij wil met Doortrappen meer bewustwording van verkeersveilig gedrag en gedragsverandering bij de ervaren fietsers bereiken. Dit is gelukt. 

Pilots op verschillende locaties

In Puttershoek (Hoeksche Waard), Schoonhoven (Krimpenerwaard) en Maassluis (MRDH) zijn Doortrappen Dagen georganiseerd. In Den Haag en Lekkerkerk (Krimpenerwaard) worden nog in september en oktober Doortrappen Dagen gehouden.

Via gemeenten en Regionale Projectgroepen Verkeersveiligheid en dankzij een financiële bijdrage, zijn verschillende verkeersveiligheid interventies op maat uitgevoerd. Nauw samengewerkt wordt er met lokale welzijns- en sportorganisaties en ook vrijwilligers hebben een belangrijke rol bij de realisatie. De activiteiten sluiten goed aan bij de behoefte van de lokale deelnemers: gezellige sociale activiteiten waarbij de deelnemers elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten en zo ook nieuwe contacten opdoen. 

Op de Doortrappen Dag in de Hoeksche Waard bijvoorbeeld, hebben Chanoek Hoogmoed en Nienke van Koppelle-de Wit van Paramedisch centrum Hoeksche Waarden een zeer geslaagde presentatie gegeven. Ter inspiratie gaven zij tijdens het symposium op 9 september een verkorte versie hiervan en werden met de deelnemers laagdrempelige en eenvoudige Fiets-Fit-oefeningen gedaan. Dit gaf een vrolijke toets aan de werksessie. 

Verder werd in de werksessie op het symposium gesproken over verschillen en overeenkomsten in de pilots. Verschillen in frequentie en inhoud van de dagen waren er bijvoorbeeld. En overeenkomsten: samenwerken aan fietsveiligheid is een sympathiek doel dat op steun van lokale vrijwilligers kan rekenen. Zo is bijvoorbeeld door vrijwilligers van de Wielervereniging De Hoekse Renners een leuke en leerzame presentatie gegeven over het onderwerp “Veilig fietsen in een groep” en hebben zij behendigheidsoefeningen begeleid en tips gegeven om veilig op en af te stappen. 

Door mee te werken aan Doortrappen Dagen ondersteunen organisaties het doel om oudere fietsers langer zelfredzaam te laten zijn en dragen ze bij aan de lokale sociale agenda. Uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers van de Doortrappen Dagen zeer positief zijn over deze nieuwe aanpak. Zij vinden vooral de combinatie van de gezellige sociale activiteiten met de leerzame elementen op de dagen een pluspunt.

Ondersteuning

Het ROV-ZH wil nieuwe initiatiefnemers van Doortrappen ondersteunen door een aantal standaard producten beschikbaar te stellen, zodat in de toekomst niet het Doortrappen-wiel in elke gemeente opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Op basis van de bevindingen uit de pilots wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor uitvoering, draaiboek voor Doortrappen Dagen, met voorbeelden voor uitnodigingen aan deelnemers, aankondiging in de lokale media, persbericht na afloop etc. 

Wil je ook met Doortrappen in Zuid-Holland aan de slag? Neem contact op met de kwartiermaker: Wil de Moor.

Video

 

Cookie settings