Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?

Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Doortrappencoördinatoren Annika en Ine aan het woord

Anne Wuijts 10-12-2024 123 keer bekeken

Met Doortrappen aan de slag gaan in jouw gemeente, hoe werkt dat nu eigenlijk precies? Wie kan dit beter uitleggen dan een Doortrappencoördinator zelf!

Annika Jabroer en Ine van Liempd, beweegcoaches voor senioren in de gemeente Waalwijk, zijn in 2021 gestart met Doortrappen in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Vanuit hun werkzaamheden voor Contour de Twern, in samenwerking met het sociaal werk en voor de gemeentelijke organisatie GO Waalwijk (een samenwerkingsverband voor kunst, cultuur en bewegen), hebben ze hebben als doel zoveel mogelijk senioren in de gemeente op maat te laten bewegen. Dit doen ze oa. door huisbezoeken, contacten met praktijkondersteuners bij de huisarts en andere organisaties die het doel hebben om welzijn en beweging voor ouderen te bevorderen.  

Starten met Doortrappen, hoe doe je dat nu eigenlijk?

We zijn begonnen met een fietstraining dag te organiseren. We zijn gestart met 1 dag maar al snel werden dit 2 vaste jaarlijkse fietstrainingsdagen. Na iedere fietstraining dag hebben we het concept steeds wat verbeterd. We gebruiken wel een Doortrappen vlag en Doortrappen promotie maar noemen het echt een fietstraining voor 55+. We bieden altijd 2 data aan zodat mensen kunnen kiezen. De eerste dagen waren in Waalwijk maar daarna hebben we ook een dag in Waspik (een andere kern) georganiseerd.  

Hoe hebben jullie invulling gegeven aan Doortrappen?

Met onze fietstraining dag! We bieden het aan voor oudere fietsers die fietsen met of zonder trapondersteuning en er is ook altijd een driewielfiets aanwezig die deelnemers dan een keer kunnen uitproberen. Onze plaatselijke fietsenmaker neemt helmen en fietsspiegels mee en helpt ook met het oplossen van eventuele kleine ongemakken met de eigen fiets.

We starten met een kopje koffie met daarna een stukje theorie van de fietstrainer. In de theorie komen onder andere verschillende verkeerssituaties aan bod en krijgen de deelnemers tips hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan. Vervolgens is het tijd voor een korte lunch met daarna een gezamenlijke fietstocht. Tijdens deze fietstocht kunnen de deelnemers wat ze ’s ochtends hebben geleerd in de praktijk toepassen, met nog wat extra uitleg bij moeilijke situaties op de weg zelf. We sluiten nog af met een drankje. Kosten bedragen €5,- per deelnemer, de rest wordt vergoed door onze gemeente. 

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie blijven Doortrappen in Waalwijk?

Wij werken met een jaarplanning. Wij plannen altijd onze 2 fietstraining dagen en die vullen we begin van het nieuwe jaar in. Zo kunnen we dit eventueel ook afstemmen op nationale beweeg-evenementen, zoals bv een nationale beweegweek.

We horen regelmatig dat het een uitdaging kan zijn om de oudere fietser te bereiken. Hoe bereiken jullie de doelgroep?

We motiveren vanuit ons eigen netwerk ouderen en daarbij betrekken we verschillende ouderverenigingen zoals de KBO en PCOW. Ook kunnen wij gebruik maken van ons GO netwerk voor een leaflet en wat grotere posters.

Hebben jullie tot slot nog tips voor andere gemeenten die met Doortrappen aan de slag willen?

Zorg voor een goede, veilige en makkelijk bereikbare locatie, betrek een plaatselijke fietsenmaker en regel een goede trainer. Begin desnoods met een paar deelnemers maar start in ieder geval altijd.
Denk ook aan een slecht weer programma! En ook belangrijk; zorg dat ook het sociale aspect meegenomen wordt voor de oudere fietser.

Het landelijk bureau Doortrappen heeft veel materialen, toolboxen en handleidingen beschikbaar staan op Doortrappen.nl, onder het kopje ‘zelf aan de slag’, maak daar zeker gebruik van! Zo hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Ook heeft Doortrappen in Brabant een menukaart ontwikkeld, hierop staan verschillende activiteiten die je kunt organiseren in het kader van Doortrappen. Neem daar zeker eens een kijkje op voor inspiratie: Doortrappen veilig fietsen tot je 100e | Brabant gaat voor NUL 

Cookie-instellingen