Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Vriendin van Doortrappen Annemarie: “Dankzij de duofiets kunnen meer ouderen veilig blijven fietsen”

Julia den Besten November 28, 2023 1177 keer bekeken

Annemarie Auwerda (66), sinds kort Vriend(in) van Doortrappen, zet zich sinds haar pensioen in als vrijwilliger voor het project Duofietsen in Landsmeer. Ze vertelde ons er meer over.

Voor Annemarie Auwerda (66) is fietsen een eerste levensbehoefte. In haar schuur staan maar liefst vier verschillende exemplaren: een gewone stadsfiets zonder versnellingen, een ‘vakantiefiets’ met versnellingen, een ligfiets en een vouwfiets. Fietsen doet ze regelmatig, met of zonder doel. Het belangrijkste: bewegen en genieten. Dat gunt ze ook anderen. Daarom is Annemarie Vriend van Doortrappen en zet ze zich in voor het project Duofietsen in Landsmeer. 

Voordat Annemarie fietsvrijwilliger werd, was ze al een fanatieke fietser. “Toen ik nog werkte, combineerde ik de trein met een vouwfiets om naar mijn werk te gaan. Ik fietste zo’n 20 kilometer per dag. In de coronaperiode, toen we allemaal thuiswerkten, stelde ik mezelf het doel om elke dag minimaal 15 kilometer te fietsen. Dat was heerlijk en doe ik nu nog steeds. Fietsen betekent voor mij ontspanning, onafhankelijkheid, bewustzijn van de omgeving en ondertussen bijna vanzelf fit blijven.” 

Annemarie kwam voor het eerst in aanraking met Doortrappen op een open dag van SamenMeer in Landsmeer. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich bewust worden van het belang van blijven bewegen, ook op oudere leeftijd. Maar wel op een veilige manier. Doortrappen is daarvoor een goed initiatief. Via Doortrappen krijgen 55-plussers informatie over veilig fietsen. En tips en inspiratie van andere fietsers kunnen mensen over de drempel heen helpen om weer op de fiets te stappen. Daarom ben ik Vriend(in) van Doortrappen geworden.”   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds haar pensioen is Annemarie vrijwilliger voor het project Duofietsen in Landsmeer. “Met het project Duofietsen helpen we ouderen die graag willen fietsen maar dit niet meer zelfstandig kunnen. Vrijwilligers worden gekoppeld aan een gastfietser en maken samen een fietstocht op de duofiets. Dat is een soort tandem, maar op de duofiets zit je naast elkaar in plaats van achter elkaar. Een fietstocht met de duofiets duurt ongeveer één tot twee uur en loopt door de mooie omgeving van Landsmeer.” 

Naast dat ze anderen helpt om veilig te blijven fietsen, zorgt Annemarie ook voor haar eigen veiligheid op de fiets. “Ik fiets altijd met een helm op. Die knop heb ik gewoon omgezet, ik denk er niet meer over na. Verder let ik erop dat ik goed zichtbaar ben in het donker, met fietsverlichting en een reflectieband. En mijn fiets heeft een lage instap zodat ik makkelijk op en af kan stappen.” Annemaries tip voor oudere fietsers: “Wees je bewust van je kwetsbare positie als fietser. Fiets op een rustig tempo, ga op tijd weg zodat je geen haast hebt. Zorg dat je remmen het goed doen, zodat je op tijd kunt stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht. En voor veel mensen is het een drempel, maar als je moeite hebt met evenwicht houden, geneer je niet en koop een mooie driewielfiets! Zo kun je toch blijven genieten van het fietsen, op een veilige manier.” 

 

 

 

 

 

 

 

Annemarie is Vriend van Doortrappen in de Vervoerregio Amsterdam. Als Vriend van Doortrappen word je extra betrokken bij het programma Doortrappen in jouw woonplaats. Klik hier voor meer informatie. Ben of ken jij iemand die wij kunnen benaderen voor Vrienden van Doortrappen? Stuur een mail naar doortrappenregioamsterdam@gmail.com! Graag eerst even bellen? Neem contact op met Doortrappen-coördinator Nine via 06 81 06 61 60. 

Cookie settings