Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Landsmeer heeft er ruim 60 ‘echte Doortrappers’ bij

Dieuwke de Vries September 14, 2021 163 keer bekeken

Afgelopen woensdag 8 september was het zover: het Doortrappen Fiets Festival in Landsmeer. Samen met gemeente Landsmeer, Veilig Verkeer Nederland, SamenMeer en The Coolbiking Company organiseerde Doortrappen een leuke fietsmiddag voor jong en oud.

Tijdens de dag was er aandacht voor plezier, beweging én fietsveiligheid. Door het behalen van de vier verschillende onderdelen, ontvingen deelnemers een heus certificaat waarmee zij benoemd zijn tot ‘echte Doortrappers’.

Het Raadhuisplein was 8 september omgetoverd tot verkeersplein. Met een parcours van Veilig Verkeer Nederland konden kleinkinderen en grootouders hun fietsvaardigheid testen. Hoewel het parcours door kinderen iets te gemakkelijk werd gevonden, was al snel duidelijk dat het uitdagend genoeg was voor veel opa’s en oma’s. Iets verderop stond de fietsenmaker van The Coolbiking Company die iedereen zijn of haar fiets naliep. Staan de remmen goed afgesteld? Zijn de banden hard genoeg opgepompt? De fietsenmaker voerde ter plekke verbeteringen door en gaf daarnaast handige tips voor wat iemand verder nog kan doen om veiliger te fietsen. Ook stond hier in de buurt een grote vrachtwagen waar alle deelnemers in konden klimmen om zelf de dode hoek te zien. Deze bleek vaak toch groter dan dat de deelnemers vooraf hadden ingeschat. Tot slot was er een fietsquiz waarmee jong en oud hun fietskennis kon testen en een leuke prijs kon winnen.

Ook erg leerzaam
Door het behalen van alle onderdelen, ontvingen de ruim 60 deelnemers allemaal een heus Doortrappen certificaat! Hiermee zijn zij allemaal benoemd tot ‘echte Doortrappers’. De middag was volgens de deelnemers naast erg leuk, ook erg leerzaam. Hoewel veel ouderen al hun leven lang fietsen en kinderen net komen kijken, merkten veel oudere deelnemers op dat de kennis bij de kinderen toch wel verser in het geheugen zat. Een van de oudere deelnemers vertelde: ‘Je merkt toch dat veel wegzakt met de jaren, het is fijn om dat weer even op te frissen.’

Kwetsbare doelgroepen
Zowel kinderen als ouderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Reden voor Doortrappen en gemeente Landsmeer om in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, The Coolbiking Company en SamenMeer het Fiets Festival te organiseren. Tijdens de middag leerden kinderen en ouderen samen op een leuke manier, veilig met verschillende verkeerssituaties om te gaan. Er was aandacht voor wat men zelf kan doen aan het eigen gedrag of door aanpassingen aan de fiets om veiliger te (blijven) fietsen. Natuurlijk stond de middag ook in het teken van gezelligheid. Want fietsen moet vooral leuk zijn, en blijven!

Cookie settings