Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Nominatie beste Doortrapper in Landsmeer

Dieuwke de Vries May 08, 2021 777 keer bekeken

De afgelopen maand stroomden de nominaties voor ‘Beste Doortrapper’ binnen. Vrijdagochtend 7 mei was het moment daar. Twee echte Doortrappers werden deze dag gehuldigd en in het zonnetje gezet door Mandy Elfferich, wethouder sociaal domein.

Zoektocht Beste Doortrapper
De aanmeldingen voor de Landmeerse ‘Beste Doortrapper’ stroomden afgelopen maand binnen. Langs verschillende kanalen zoals het Kompas, LOL en de Facebookpagina “Je bent een Landsmeerder als” is aan Landsmeerders gevraagd om Doortrappers te nomineren. Dochters, schoondochters, buurmannen, vrienden, achternichten en andere Landsmeerders nomineerden met veel enthousiasme hun ‘naasten’.


Echte Doortrappers
‘Het is indrukwekkend en ontroerend welke verhalen er binnen zijn gekomen. Eigenlijk zou je alle genomineerden willen huldigen, want het zijn stuk voor stuk voorbeelden van doorzetters, actievelingen, rolmodellen van actief ouder worden’, vertelt wethouder Mandy Elfferich.

Kiezen was dan ook erg lastig. Toch sprongen er twee mensen uit: Piet Gautier (87) en Anniek Goede (85). Op Facebook werd al snel duidelijk dat iedereen hem wel eens voorbij ziet fietsen: Piet Gautier. Zijn naam viel dan ook meerdere malen. Piet is dagelijks– met helm - op de fiets te vinden in het dorp en in het Twiske. Hij is voor velen herkenbaar als hardnekkige Doortrapper. Anniek Goede is eveneens een voorbeeld voor haar vriendinnen door als enige, onder bijna alle weersomstandigheden, zónder ondersteuning nog regelmatig tochten tot wel 80 km te fietsen!

Deze twee doortrappers werden vrijdagochtend extra in het zonnetje gezet door de wethouder. Daarnaast ontvingen Piet en Anniek van haar de eretitel: Beste Doortrapper 2021 van Landsmeer.

Lentefietstocht
Na de huldiging, startten de eerste deelnemers aan de lentefietstocht. Het was, in tegenstelling tot de rest van de week, een zonnige dag. Een mooie bijkomstigheid voor de bijna 30 mensen die meefietsten met de lentefietstocht van Doortrappen. Ook ‘beste doortrapper’ Piet Gautier fietste gezellig mee. In groepjes van maximaal 6 personen, op gepaste afstand, legden de deelnemers de tocht af. De fietstocht van 15 of 25 kilometer startte vanaf het Wapen van Landsmeer en bracht de deelnemers door het Twiske en langs verschillende culturele en historische punten in natuurrijke omgeving van Landsmeer.

Plezier en gezelligheid stond deze dag voorop, maar er was ook aandacht voor fietsveiligheid. Zo kregen deelnemers bij de start een gratis fietscheck van The Coolbiking Company, gaf lokale Doortrappencoördinator Kim Kreeft slimme fietstips én verzorgde Team Sportservice handige oefeningen om FietsFit te blijven. Alles voor een soepele en veilige fietstocht.

Doortrappen: veiliger fietsen tot je 100ste
De gemeente Landsmeer heeft samen met het programma Doortrappen de ambitie dat we met z’n allen zo lang mogelijkveilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert mensen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Door aanpassingen aan de fiets zoals een lage instap of een achteruitkijkspiegel. En in het eigen gedrag. Door het doen van oefeningen om fit te blijven en afspraken voor onderweg te maken als je met een groepje gaat fietsen. Lokale partners zoals SamenMeer, The Coolbiking Company en TeamSportservice helpen daarbij.

‘De fietstocht is een mooi voorbeeld van hoe we de boodschap over fietsveiligheid op een leuke manier willen verspreiden. Want fietsen is ook vooral leuk en moet dat ook blijven! In dat kader vinden we het ook belangrijk om de beste Doortrapper vandaag in het zonnetje te zetten’, aldus wethouder Mandy Elfferich.

Had je mee willen fietsen?
Het hele jaar door organiseert Doortrappen fietsactiviteiten voor ouderen. Meer informatie over de activiteiten, is te vinden op: www.doortrappen.nl/landsmeer. Hier vind je ook handige FietsFit oefeningen en praktische tips die helpen bij het veilig en met plezier blijven fietsen tot je 100ste.

Cookie settings