Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

“Oké, en...Doortrappen!”

July 06, 2021 168 keer bekeken

Behendig stappen Harry en José (professioneel persoonlijk begeleider) op de tandem en fietsen er vandoor. Harry Bijvoet (68 jaar), inwoner van Obdam (Gemeente Koggenland) zou dit graag veel vaker doen. Harry is sinds een auto-ongeluk in z’n jonge jaren blind en heeft hier dus hulp bij nodig.

Hij weet wat hij wil, is lichamelijk fit, kan zich goed concentreren en heeft een prima reactiesnelheid. Alleen het gebrek aan zicht maakt dat hij niet zelfstandig kan fietsen. Hij heeft een brede interesse in sport, zo houdt hij de voetbaluitslagen en Formule 1 bij en ook voor de natuur heeft hij veel aandacht.

Vrijwilliger
Gemeente Koggenland heeft het afgelopen jaar een aantal taken op het gebied van vrijwilligerswerk overgedragen aan Stichting Netwerk en Vrijwilligerspunt. Stichting Netwerk begeleidt de sociale vrijwilligers die actief zijn in de gemeente. We zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om met anderen te wandelen of fietsen. Om Harry vaker op de fiets te helpen en z’n wereld te verbreden, zijn we op zoek naar een of meerdere vrijwilligers die het leuk vinden om te fietsen. Het is niet moeilijk om op een tandem te fietsen, het went snel!

Gezondheid en veilig
Doortrappen Fietsen is gezond en gezellig. Het is fijn als je het kunt blijven doen, ook als het niet meer zo makkelijk gaat. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel aanpassingen mogelijk. De meeste mensen fietsen op een elektrische fiets, omdat het minder kracht kost, maar Harry zou eigenlijk juist een tandem aanraden. “Je hebt veel beter contact met elkaar op de tandem”, zegt hij. “Je zit dicht bij elkaar en kunt elkaar goed verstaan. Met een gewone fiets heb je toch vaak dat je achter elkaar moet gaan rijden, omdat het fietspad te smal is en dan raak je het contact kwijt. Met een tandem heb je daar helemaal geen last van. En tegenwoordig zijn ze er in alle uitvoeringen. Ook meenemen met de auto is geen probleem meer. Tandems zijn er met een scharnier, zodat je ze achterop kunt vervoeren en er zijn ook speciale fietsendragers voor op het dak, met een systeem waardoor je niet hoeft te tillen. En natuurlijk zin ze er ook elektrisch.” Als Harry erover verteld beginnen zijn ogen te glimmen. Op de vraag hoe lang het geduurd heeft voordat hij na het ongeluk kon fietsen op een tandem is het antwoord kort: “ha, een half uur! Het is echt helemaal niet moeilijk. Alleen bij het wegrijden moet je zorgen dat je tegelijk begint.

Interesse?
Wil je sociale vrijwilliger worden en bijvoorbeeld Harry begeleiden bij een fietstocht? Neem dan contact op met Stichting Netwerk, Nanda Leeuw, per e-mail n.leeuw@netwerkhoorn.nl of per telefoon 0229-855700. Wil je meer weten over de campagne Doortrappen - Veiliger fietsen tot je 100ste? Kijk op Doortrappen.nl of neem contact op met Cindy Koopman via ckoopman@teamsportservice.nl

Cookie settings