Gemeente Doetinchem omarmt Doortrappen

January 19, 2024

Doetinchem is een van de actieve Doortrappen gemeenten binnen de provincie Gelderland. Rens Steintjes, wethouder mobiliteit bij de gemeente Doetinchem, deelt in een interview met Doortrappen Gelderland zijn ambities voor fietsveiligheid voor oudere fietsers.

In 2023 organiseerde Doetinchem een Doortrappenradar-sessie met belanghebbenden en hebben ze een mooi Doortrappennetwerk opgebouwd. In 2024 richten zij zich op het ontwikkelen van een Doortraproute en organiseren ze een fietsevenement voor oudere fietsers op 20 februari. Aan het woord: Rens Steintjes, wethouder mobiliteit bij de gemeente Doetinchem.

Inzetten op veilig fietsen tot je 100e
In de Achterhoek hebben ze te maken met dubbele vergrijzing: de groep ouderen wordt groter, maar ook de gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger. “Mensen zijn steeds langer gezond en dat willen we natuurlijk zo houden. Voor ons is het van belang om senioren gezond, fit en veilig te houden”. Het programma Doortrappen zorgt ervoor dat ouderen langer, gezond, sociaal en zelfredzaam blijven.

Sneeuwbaleffect
De gemeente Doetinchem is goed bezig met Doortrappen. Dit komt volgens wethouder Steintjes door de extra tijd en inzet die ze er in stoppen: “Ook hebben we vorig jaar onze eerste Doortraproute samengesteld en hebben we samen met buurtsportcoaches activiteiten georganiseerd. Dit levert ons een netwerk aan contacten op en dat zorgt voor een sneeuwbaleffect. Het bereik voor Doortrappen wordt steeds groter!” Doetinchem heeft als ambitie om een tweede Doortraproute te ontwikkelen, vaker activiteiten te organiseren voor oudere fietsers en meer organisaties te laten aansluiten bij het netwerk.

Doortrappen is niet alleen van gemeente, maar van de gemeenschap
“We zijn het meest trots op het bereik dat we hebben. Onze gemeente bestaat uit een stad en twee dorpen, maar het is klein genoeg om rechtstreeks contact te houden met organisaties en locaties zoals dorpsraden, ontmoetingspunten en het Sportbedrijf. Door organisaties te betrekken bij Doortrappen is het niet alleen van de gemeente, maar van de gemeenschap. Betrokken partijen voelen dan vanzelf dat Doortrappen de verantwoordelijkheid van ons allemaal is.”

Fietsveiligheid: herhaling is key
Volgens Seintjes is fietsveiligheid de grootste hoofdbreker van een wethouder mobiliteit. “We zijn op dit moment bezig met een nieuw mobiliteitsplan waarin we proberen zoveel mogelijk wensen te vervullen. Naast fietsveiligheid gaat het ook over bereikbaarheid en infrastructuur, waaronder Doortraproutes, maar ook over het netwerk van mensen (zachte infrastructuur).”

Met alleen Doortrappen in het mobiliteitsplan opnemen kom je er als gemeente niet. Daarom blijven ze in Doetinchem Doortrappen op verschillende manieren onder de aandacht brengen. “Om verder te komen moeten we steeds weer een stap vooruit zetten. Dit doen we door op 20 februari 2024 een evenement te organiseren voor oudere fietsers. In een sporthal kan men een parcours fietsen, de fiets laten afstellen, kennismaken met de fietshelm en fietsspiegels. Als het weer het toelaat, maken we met elkaar een fietstocht.” De Doetinchemse wethouder spreekt van de kracht van herhaling: “Je moet Doortrappen onder de aandacht blijven brengen en het niet laten bij een eenmalige inzet. Zo organiseren we ook regelmatig opfriscursussen voor oudere fietsers en koppelen we Doortrappen Doetinchem aan vitaliteitsdagen in de omgeving.”   
Doortrappen helpt
Door verschillende fietsen, leeftijden en snelheden op het fietspad, zit er voor elke weggebruiker een uitdaging. Het onderwerp verkeersveiligheid is dan ook nooit klaar. Maar Doortrappen helpt daarbij. Zo heb ik de indruk dat de oudere generatie steeds eerder geneigd is om aan hun eigen veiligheid te denken en bijvoorbeeld een fietshelm op te zetten.”


Samen zorgen we ervoor dat ouderen langer, gezond, sociaal en zelfredzaam blijven. Met het programma Doortrappen wil provincie Gelderland eraan bijdragen dat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. Wil jij Doortrappen in jouw gemeente? Neem dan contact met ons op door te mailen naar doortrappengelderland@ideate.nl


 

Cookie settings