Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Zes tips om veiliger te fietsen

ProfielfotoIris van Es May 03, 2021 2677 keer bekeken

Met zes eenvoudige middelen kunt u het fietsen veiliger maken. Handige tips van het Doortrappenteam in Apeldoorn.

Spiegel
Een spiegel aan de fiets is de eenvoudigste oplossing voor veilig blijven fietsen. Zo ziet of er verkeer achter u rijdt zonder dat u achterom kijkt (met vaak wat slingeren tot gevolg). Elektrische auto’s en scooters zijn steeds stiller, maar in de spiegel goed te zien als ze u van achteren naderen. Laat iemand u helpen de spiegel goed af te stellen.

Helm
Het is geen verplichting, maar wel een goed idee om een helm te dragen. Bij een val zijn de gevolgen dan minder ernstig. Ook hier geldt: laat u adviseren, want een slecht passende helm doet meer kwaad dan goed.

Juiste zadelhoogte
Om prettig te kunnen fietsen staat het zadel zo hoog dat u uw been nét niet helemaal strekt bij het rondtrappen. Bij stilstand kunt u (zittend op het zadel) de grond raken met uw tenen en blijven staan. Zet zonodig het zadel nog één of twee centimeter lager, zodat u echt stabiel kunt stoppen.

Lage instap of ander zadel
Heeft u moeite met opstappen? Dan kan een fiets met een lage instap een oplossing zijn. Dat geldt ook voor heren, want wat vroeger een damesfiets heette, is voor zowel mannen als vrouwen makkelijker opstappen.
Een kort zadel maakt op- en afstappen ook makkelijker. Er bestaan zelfs zadels met een steuntje in de rug. Kijk eens rond bij de fietsenmaker naar de mogelijkheden.

Anti-slip pedalen
Met nat weer of gladde schoenzolen glijden voeten makkelijk van de trappers. Anti-slip pedalen voorkomen dat. Draag altijd schoenen met stroeve of ruwe zolen.

Lichte kleding
Kies voor lichte kleding op de fiets, liefst met reflecterende strips. Dat maakt u - vooral bij wat donkerder weer - goed zichtbaar voor automobilisten.

Cookie settings