Samen Doortrappen

Van samen fietsen naar de sportvereniging of meedoen aan een fietsgroep: fietsen houdt je niet alleen gezond en zelfredzaam, het schept ook een band. Maar hoe zorg je dat de fietstocht voor iedereen fijn begint én eindigt? Op deze pagina vind je hiervoor wat tips. Zo stap je samen met plezier en zonder zorgen op de fiets!

Veilig samen fietsen

Voor het fietsen kun je afspraken maken en tijdens het fietsen veiligheidstekens delen. Want wat doe je als er tegenliggers aankomen of iemand pech heeft? Gebruik de Samen Fietsen-tips! Deze zijn geïnspireerd op afspraken die wielrenners met elkaar maken. Een paar voorbeelden:

Ingehaald worden

Haalt een fietser of ander voertuig jullie groep in? Roep ‘ACHTER’ zodat iedereen op de hoogte is.

Bekijk de kaart 'Ingehaald worden'

 

 

Samen oversteken

Moet de groep een kruispunt oversteken? Kijk eerst goed of er geen verkeer aankomt. Roep ‘VRIJ’ als oversteken voor de hele groep veilig is. Fiets je in een hele grote groep fietst? Dan is het handig om die van tevoren te verdelen in kleinere groepjes en per groepje over te steken.

Bekijk de kaart 'Samen oversteken'

 

Wil je meer tips? Op de pagina Samen Fietsen staan alle kaarten met veiligheidstekens en afspraken voor in de groep. Alles is voorzien van duidelijke illustraties en een korte uitleg. Neem de kaarten samen door voordat je vertrekt, zodat de afspraken voor iedereen duidelijk zijn. Let ook onderweg op elkaar. Zo geniet je samen zonder zorgen van een mooie fietstocht! 

Meedoen aan fietsgroepen

Fiets je liever samen dan alleen? In verschillende stadsdelen en gemeenten zijn fietsgroepen waar ook jij aan kunt deelnemen! Ga naar de pagina In mijn buurt, klik op jouw gemeente en kijk welke fietsactiviteiten er allemaal zijn. Zien we jou daar?

Wil je zelf een fietsgroep of ander initiatief starten? Leuk! Stuur een mailtje naar doortrappenregioamsterdam@gmail.com en we nemen contact met je op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"events","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","twitterDisplayHeight":"800","listIcon":"icon-folder","topn":"3","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"177269,209855,209899,209901,215162,215165,215167,234055,236112,262198"},"layout":{"showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":true,"showEventImage":true,"showAuthor":true,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Stuur de Samen Doortrappen-kaart!

Een vriendin/buurman/kennis uitnodigen om samen te fietsen? Doe het met de Samen Doortrappen-ansichtkaart! We delen deze kaarten uit bij Doortrappen-activiteiten in Amsterdam en omliggende gemeenten. Je kunt de kaarten hieronder ook downloaden. Print een kaart en stuur hem op naar je toekomstige fietsgenoot!

Klik op een kaart om deze te downloaden

 

Doortrapper Edwin over zijn fietsgroep

Edwin (63) is een fanatieke Doortrapper uit Bovenkerk, Amstelveen. Samen met andere vrijwilligers begeleidt hij Doortrappen-fietsgroepen. Hij vertelde ons over zijn ervaring. “Het gaat bij Doortrappen niet om een sportieve prestatie. Het gaat erom dat je lekker buiten bent en op een ontspannen manier beweegt. Tegelijkertijd bouw je sociale contacten op binnen een groep waarin je je veilig voelt,” aldus Edwin.

Hoe zorgt de fietsgroep voor een veilige en fijne fietstocht? “Wij doen als vrijwilligers veel om te laten zien hoe je veilig fietst. Voor elke fietstocht laten we een PowerPoint zien met afspraken, zoals hoe we aan elkaar doorgeven dat er een paaltje aankomt. Verder heeft bijna iedereen in de groep een fietsspiegel en een fietshelm. Vooraan de groep rijdt degene die de route bepaalt en de snelheid in de gaten houdt. Achteraan rijdt de bezemfiets. Dat is een vrijwilliger met een EHBO-tasje, bandenplakset, fietspomp, water en druivensuiker. Als er onderweg iets gebeurt, zoals een ketting die eraf ligt, blijft de bezemfiets erbij tot het is opgelost. Zo kan de groep door en voorkomen we ongelukken.”

Doortrappen doen we samen! Fiets jij ook gezellig mee?  

Cookie settings