Gerda: ‘Bewegen is goed voor een mens en dan is fietsen heerlijk.’

July 14, 2022

Gerda (70) is opgegroeid op het platteland. Dat betekent afstanden fietsen naar school en daardoor heeft ze lang fietsen veel leuker gevonden dan wandelen. Ondertussen vindt ze wandelen ook zijn charmes hebben, maar gelukkig lukt het allemaal ook nog goed.

Ze hoopt dit jaar (na corona) weer met een groep een fietsvakantiereis te kunnen maken en fiets nu veel in Amsterdam en omgeving. We vroegen Gerda over haar ervaring met fietsen. 

Bewegen 
“Bewegen is goed voor een mens en dan is fietsen heerlijk. Bij een heuveltje lekker even aanzetten om je longen en hart flink te laten werken. Ik hoop nog lang zonder elektrische ondersteuning te kunnen, al is dat een mooi alternatief als het lijf niet wil wat jij wil.” Gerda is een echte fietser en maakt gebruik van maar liefst drie fietsen: een gewone stadsfiets, sportfiets en oude stations-fiets. 

Fietsen door heel Nederland
Dat Gerda een echte Doortrapper is, was ook zichtbaar tijdens het werk. Ze fietste ruim 100km per week van en naar werk in Amsterdam. Daarnaast fiets ze ook graag tochten meer naar buiten, het liefst in gevarieerd landschap. “Ik woon in Amsterdam Zuid-Oost dat grenst aan het Groene hart met de riviertjes het Gein en de Vecht, de polder de Ronde Hoep en ook het Gooi met bos en hei is dichtbij. Ook een lange afstand bijvoorbeeld naar Friesland vind ik aantrekkelijk. Dan moet de wind goed staan en de dag lang genoeg. Mijn dochter verhuisde naar Friesland. Vooral in coronatijd heb ik opgepast op mijn kleinkind, later kleinkinderen. Toen de oudste 1,5 jaar was en in een zitje voorop kon zitten zijn we begonnen samen de omgeving te verkennen. Een speelplekje onderweg of een simpele picknick was altijd weer een groot feest. ” 

Mobiliteit 
“Mijn pensionering ging gepaard met minder verplichtingen buiten huis. Corona heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. En als het dan slecht weer is, is een boek lezen aantrekkelijker dan naar buiten gaan. De intensiteit is wat veranderd verder niet. Boodschappen doe ik bijna altijd op de fiets, gaat ook sneller.” Gerda kent meer mensen die graag fietsen en gaat dan ook jaarlijks met de fietsdames een lang weekend ergens fietsen in een nog niet bekende omgeving.

Fietsveiligheid 
Gerda is lid van de Fietsersbond en door lokale media in de omgeving blijft ze op de hoogte van de mogelijkheden. “Je niet bang laten maken, maar wel goed blijven op letten”, is de fietstip van Gerda. “Vermijd in Amsterdam de drukke fietsspitspunten, zoek de rust op als je het eng vindt en vermijd overmoed.” In 2016 fietsen we in Zuid-Limburg een heuvel af naar beneden. Het was eindelijk droog, ging lekker. Maar er lagen door de harde wind die nacht ervoor takken op de weg, een bocht en een autotegenligger. Remmen dus, maar dat werd een valpartij. Ik fiets sindsdien vaker met helm op mijn sportfiets.”

Doortrappen tot je 100ste 
Doortrappen is landelijk programma om 55+’ers langer, veiliger en met plezier te laten fietsen. Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Dit doen zij met behulp van praktische fietstips, handige oefeningen om soepel te blijven en leuke activiteiten in Amsterdam en omgeving. Kijk voor meer informatie op doortrappen.nl.
 

Cookie settings