De mooiste fietsroutes in en rondom Amsterdam

April 07, 2021

Aan de drukte van de stad ontsnappen? Bekijk deze rustige en groene fietsroutes in en rondom Amsterdam.

Veel ouderen vinden het te druk vinden in de binnenstad. Maar gelukkig kent Amsterdam ook voldoende mooie en rustige plekjes om te fietsen. Ken je bijvoorbeeld natuurgebied Het Twiske al, Het Amsterdamse Bos of de 9 Tuindorpenroute in Noord?

9 Tuindorpenroute (20 km)
Wist je dat Amsterdam Noord 9 tuindorpen heeft? Deze fietsroute verbindt deze eigenlijk 9 onafhankelijke groene eilandjes. Van de Van der Pekbuurt, kom je via Disteldorp, Tuindorp Oostzaan, Floradorp, Bloemenbuurt, Blauwe zand, Tuindorp Nieuwendam en Vogeldorp in de Vogelbuurt. Wil je even aan de drukte ontsnappen, maar niet de stad verlaten? Pak dan eens het pontje naar Noord en ontdek een ander stadsgezicht. Geniet van kleine dorpjes binnen de stad, met groene weiden en mooie vergezichten. 

Bekijk de route hier

Historisch rondje Landsmeer door 't Twiske (15-24 km)
Liefhebber van geschiedenis én natuur? Dan is het historisch rondje in Landsmeer mogelijk een mooie fietsroute. Met de route kom je langs verschillende historische punten. Denk bijvoorbeeld aan de monumentale Twiskemolen die gebouwd is op de fundamenten van de oude molen uit 1548. Of Het Grote Huis waar vroeger een eierveilig was gevestigd. De route brengt je ook door Het Twiske: een natuurgebied met typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de Zaanstreek. Een groene oase op slechts een steenworp afstand van Amsterdam.

Stuur ons een mailtje als je de routekaart met bijbehorende historische weetjes wil ontvangen.

Rondje Amsterdamse Bos (19 km)
Met de fiets kun je eindeloos het Amsterdamse Bos verkennen. Het Bos heeft in totaal 50 kilometer fietspad dat slingert door het hele Bos. Ook is er een fietsroute uitgezet (14 km), gemarkeerd met rode paaltjes. Onderweg kom je allerlei leuke plekjes tegen. Je fietst langs boerderijen, poelen, de kersenbomen die in het voorjaar in bloei staan en bezienswaardigheden. Ook een leuke fietsroute om samen met kleinkinderen te fietsen.

Bekijk de route hier

Langs Rembrandts Amstel (27 - 45 km)
Benieuwd wat Rembrand inspireerde?  Op deze tocht fiets je Rembrandts geliefde Amstelroute. Vanaf zijn huis in de Sint Antoniesbreestraat (nu Jodenbreestraat) was Rembrandt snel buiten Amsterdam. Vooral langs de Amstel, richting Ouderkerk, legde Rembrandt veel ‘schilderachtige’ landschappen vast. Met deze route stop je op plaatsen waar Rembrandt destijds stilstond
 om te tekenen. 

Link naar route: https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/langs-rembrandts-amstel

Spaarnwoude route (30 km)
Hou je van variatie? Dan is deze route echt iets voor jou. In Recreatiegebied Spaarnwoude vind je bos, weides, polderland en ruimte. Langs het Noordzeekanaal kun je passerende schepen bewonderen. En de forten die behoorden tot de Stelling van Amsterdam - zoals Fort Zuid - geven de route een prettig scheutje historie. 

Link naar route: https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/spaarnwouderoute

Waterland (31 km)
Op een steenworp noordelijk van Amsterdam regeert de stilte. Het drukke stadsleven maakt baan voor polder, weide en water. Schilderachtige dorpjes als Zunderdorp, Broek in Waterland, Ransdorp en Holysloot geven charme aan het landschap. Toch hebben de kustdorpjes een bewogen geschiedenis met als terugkerend element watersnoodrampen. Tot de aanleg van de Waterlandse Zeedijk. De houten miniatuurhuisjes van het dijkdorp Durgerdam kijken gezamenlijk uit over het IJmeer, onderdeel van het IJsselmeer. Na Zunderdorp duikt de route dieper de polder in. Met als hoogtepunt Broek in Waterland, in de 18e eeuw het ‘schoonste dorp van Holland’.

Link naar route: https://www.route.nl/fietsroute/543566/Waterlandroute+ANWB

 

Bovenstaande fietsroutes worden regelmatig aangevuld met nieuwe leuke routes.

Heb jij een goede tip voor een mooie en rustige fietsroute in of rondom Amsterdam? Laat het ons weten! Mail ons via doortrappenregioamsterdam@gmail.com

Cookie settings