Waar kan ik doortrappen in mijn buurt?
Waar kan ik Doortrappen in mijn buurt?

Programma ‘Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste’ dagelijkse praktijk voor 90-jarige

ProfielfotoIris van Es October 26, 2020 2194 keer bekeken

Maandag 26 oktober begint de Doortrappenweek. Ter gelegenheid van deze week zette wethouder Rob Ellermeijer vrijdag 23 oktober de 90-jarige fervente fietser Ben Start in het zonnetje bij ontmoetingscentrum De Meent, voordat deze aan zijn dagelijkse fietstocht begon.

Een voorbeeld voor Amstelveen
De heer Start maakt dagelijks nog rondjes van zo’n twintig kilometer op zijn elektrische fiets. “Een prestatie van formaat”, vindt Ellermeijer. “Het is niet iedereen gegeven, maar als het mogelijk is, is het heel belangrijk om zo lang mogelijk in beweging te blijven. U bent een voorbeeld voor Amstelveen.”

Fietsen in Amstelveen
In Amstelveen worden tal van fietsactiviteiten georganiseerd, onder meer door AmstelveenSport. Zo waren er in de zomer wekelijkse fietstochten met 65-plussers. Een aantal van hen is samen blijven fietsen op woensdagen. Afgelopen 24 september was er een fietsdag met onder meer een fietscheck (remmen, verlichting en zadelhoogte) en een fietsparcours met slalom, omkijken en een remproef. Daarnaast zijn er verschillende fietsclubs en is er “Fietsmaatjes Amstelveen” waar ouderen een maatje kunnen vinden om samen op een duo-fiets langer te kunnen blijven genieten van het fietsen.

In Nederland is fietsen populair tot op hoge leeftijd. Sinds 1993 is het aantal fietskilometers van 50-plussers met zestig procent gestegen. Tegelijk is landelijk het aantal ongelukken met letsel onder ouderen sinds 2000 gestegen met vijftig procent.

Veel oudere fietsers durven na een ongeluk niet meer te fietsen, wat een grote impact heeft op hun gezondheid, zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid. Onder het motto ‘niet afstappen, maar doortrappen’ zetten provincies en gemeenten in op het programma Doortrappen. Op die manier moet het aantal fietsongevallen onder ouderen afnemen en kunnen zij langer mobiel en vitaal blijven. Doortrappen is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt onder meer uitgevoerd met partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, en de Fietsersbond.

Methode Doortrappen
Het doel is om fietsende ouderen bewust te maken van het aspect veiligheid, door het bespreekbaar te maken op de plekken waar zij al zijn. Het gaat erom hen te verleiden tot aanpassingen aan de fiets of in hun gedrag. Via hun eigen vertrouwde netwerk in de gemeente en op logische momenten krijgen de fietsers tips, informatie en interventies aangeboden die hen bewust maken van de mogelijkheden om hun fietsveiligheid te verbeteren.

Doortrappenweek
Het programma Doortrappen zendt vanaf maandag 26 oktober, een week lang tussen 13.00-13.45 uur een webinar uit. Met elke dag informatie over veiligheid, fit op de fiets, innovatie, de praktijk én echte Doortrappers aan het woord. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: https://www.doortrappenweek.nl/

Meer informatie over Doortrappen in Amstelveen is binnenkort hier te vinden: https://www.doortrappen.nl/per+gemeente/doortrappen+in+amstelveen/default.aspx

Cookie settings