Ergo- en fysiotherapeuten zijn voorbeelden van zorgprofessionals die veel contact hebben met senioren. Zij krijgen steeds meer vragen over het langer blijven fietsen en/of weer opstappen na een val of revalidatie. Het is belangrijk dat zij worden bijgepraat over de fysieke veranderingen en beperkingen van de senioren. Daarnaast is het ook belangrijk dat zij tips krijgen over hoe zij hun cliƫnten kunnen begeleiden in het langer en veilig(er) fietsen.
Door ergo en fysiotherapeuten te informeren over deze aspecten, kunnen zij een belangrijke rol spelen binnen Doortrappen. Zo kunnen zij deze informatie meenemen naar hun eigen klanten. De ergo- en fysiotherapeuten kunnen Doortrappen promoten onder de senioren en kunnen de senioren doorverwijzen naar activiteiten die worden georganiseerd in de gemeente rondom Doortrappen. Daarnaast kan er ook aandacht aan de fysieke gezondheid, de bestaande hulpmiddelen en het beter afstellen van de fiets worden geschonken tijdens de reguliere afspraken (indien mogelijk). Naast fysio- en ergotherapeuten zijn er ook andere (zorg)professionals die mogelijk interesse hebben voor deze bijeenkomst. Voorbeelden zijn begeleiders van fietsclubs voor senioren, WMO-consulenten, sociaal makelaars, ouderenadviseurs, huisartsen ouderenzorg.
Deze training is ontwikkeld door Marjolein Kuijt van Valpreventie het Gooi (www.vphg.nl) en in het bezit van provincie Utrecht.
Doel
Het vergroten van de kennis over Doortrappen onder (zorg)professionals. Professionals Professionals met expertise en kennis op het gebied van het onderwerp van de informatiebijeenkomst. Voorbeelden van professionals zijn huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, ouderenadviseurs. Voor deze interventie heeft Provincie Utrecht Valpreventie het Gooi als uitvoerder.
Materiaal
In de huidige opzet van deze interventie wordt er gebruik gemaakt van een PowerPointpresentatie tijdens de bijeenkomst en ontvangen de deelnemers naslagwerk na het volgen van deze training.
Locatie
Locatie-grootte hangt af van het aantal deelnemers.
Tijdsduur 4 uur (fysieke bijeenkomst) 1,5 uur (onlinebijeenkomst)